« Tilbake til artikkeloversikten

Skal jeg velge abort?

Abortloven gir deg rett til selv å bestemme om du vil ta abort, dersom inngrepet skjer før utgangen av tolvte uke regnet fra siste menstruasjons første dag. Hvis graviditeten er kommet lenger enn dette, må det sendes søknad til abortnemda på det sykehuset du tilhører. I søknaden skal det stå de viktigste grunnene for at du søker abort. Etter svangerskapets attende uke skal det svært tungtveiende grunner til, for å få innvilget svangerskapsavbrudd.

Hvordan gå fram?

Dersom du har bestemt deg for å ta abort, skal du henvende deg til fastlegen din for å få henvisning til sykehus. Du bør snakke med legen din om inngrepet på forhånd. Hos legen må du undertegne et skjema som heter ” Begjæring om svangerskapsavbrudd”. Svangerskaps- avbrudd er gratis og du må være fylt 16 år.

Valg av metode?

Du kan velge mellom to typer abortinngrep, enten utført som et kirurgisk inngrep, eller ved hjelp av medikamenter.

Medisinsk abort.

Medisinsk abort er mest effektivt tidlig i svangerskapet, og brukes som regel ikke etter niende svangerskapsuke. Medisinsk abort innledes med at du møter på sykehuset og svelger tabletter med et preparat som heter mifepriston og kan deretter reise hjem. Du kan da oppleve kvalme, blødninger og menstruasjonsliknende smerter. To døgn senere må du igjen møte på sykehuset, og vil da få prostaglandin stikkpiller i skjeden, som gjør at livmoren trekker seg sammen og graviditeten utstøtes. Dette kan gi en del smerter, men du vil få smertestillende tabletter etter behov. I løpet av 4-6 timer vil du ha abortert, og du kan reise hjem samme dag. Selve aborten medfører blødning som vanligvis er litt sterkere en første dags menstruasjon. Det er vanlig med blødninger ca.14 dager. Det er vanligvis lite bivirkninger ved medisinsk abort, bortsett fra blødninger og magesmerter. Noen opplever også kvalme og tretthet. Tre til fire uker etter aborten vil du få en kontrolltime.

Kirurgisk abort.

Kirurgisk abort kan foretas inntil 12. svangerskapsuke. Inngrepet gjøres vanligvis etter 7. svangerskapsuke fordi komplikasjonsfaktoren er da mindre. Abortinngrepet gjøres i narkose og varer ca. 10 minutter. Legen utvider livmorhalsen ved hjelp av metallrør, før fosteret og morkaken suges ut. Det er vanlig å ligge på sykehuset 4-6 timer etter inngrepet, før du kan reise hjem. Etter aborten vil du oppleve blødninger en ukes tid. De vanligste bivirkningene av narkosen er kvalme og brekninger.

Vanskelig valg?

Å bestemme seg for å ta abort kan være et vanskelig valg. Det kan være nyttig å snakke med noen om dette, for eksempel din partner, venner, familie, eller din fastlege.

Det er heller ikke uvanlig å få en reaksjon etter en abort, enten med en gang eller på et senere tidspunkt. Det vanligste etter et slikt inngrep er å sitte igjen med blandede følelser som skyldfølelse, sorg og anger, eller følelsen av lettelse. Selv om du var sikker i din avgjørelse om å ta abort, kan du likevel oppleve å være lei deg. Bebreidelser må ikke hindre deg fra å snakke med partneren/kjæresten din eller venner og familie om det som har skjedd. Det er du, og ingen andre, som har det siste ordet, men erfaring viser at det er godt å ha noen å diskutere med.

Forebyggende tips.

  • Bli kjent med din egen seksualitet og dine seksuelle grenser.
  • Bruk prevensjon ved ”one night stands” og uforpliktende sex.
  • Har prevensjonen sviktet, eller du har hatt ubeskyttet sex, kan du bruke en såkalt ”angrepille” eller nødprevensjon. Nødprevensjon er en bedre løsning enn abort, men den skal ikke være en erstatning for prevensjon.
  • Blir du uplanlagt gravid, tenk nøye igjennom ditt valg. Selv om mange vil hjelpe deg med gode råd, er beslutningen til syvende og sist din og din alene.

JEG SKULLE HA BRUKT KONDOM !

Angrepillen.

Hvis du tror du kan ha blitt gravid mot din vilje kan du kjøpe ”angrepillen” på apoteket uten resept. Det finnes to typer, Postinor og Norlevo, og de koster ca. 160 kr. Du må begynne med pillen før det har gått tre døgn (72 timer) etter at du har hatt ubeskyttet sex. Angrepillen inneholder gestagen, på samme måte som minipiller, men i langt større doser. Angrepillen er ingen abortpille.

Bruk.

Tabletten bør inntas så snart som mulig, helst innen 12 timer, og senest innen72 timer, for å hindre eggløsning, eller for å hindre det befruktede egget i å feste seg i livmorslimhinnen. Kaster du opp innen 3 timer etter at du har tatt pillen, bør du innta en ny. Dersom du ikke skulle få menstruasjon, bør du ta en graviditetstest. Menstruasjonen vil oftest være normal etter bruken av preparatet, men du kan oppleve at menstruasjonen kan komme tidligere eller senere enn forventet.

Bivirkninger.

Mange opplever kvalme, oppkast, hodepine, diaré, tretthet, svimmelhet, ømhet i brystene, blødningsforstyrrelser og smerter i nedre del av magen. Du kan ikke bli ufruktbar ved bruk av preparatet, men tar du angrepillen oftere enn en gang i måneden kan det forstyrre menstruasjonssyklusen. Hvis den ikke virker og du er gravid, er det svært usannsynlig at den skader fosteret.

« Tilbake til artikkeloversikten