« Tilbake til artikkeloversikten

Sex og graviditet

Har du en normal graviditet, så er det ingenting i veien for samleier og orgasmer selv om du er gravid. Det er gamle myter at man ikke skal ha sex. Muligens henger det også igjen fordi det har vært sterkt religiøst befestet og fortsatt er det i noen religioner.

Rent fysisk er det i hvert fall ikke skadelig. Men god sex kan i mange forhold være et overskuddsfenomen, i hvertfall i perioder!
Ulike forventninger kan skape en følelsesmessig, konflikt, så snakk om det.

Endringer i sexlysten
Mange kvinner og menn opplever en endring i sexlysten når det er en graviditet på gang. Noen blir mye kåtere enn før og andre mister helt lysten. Dette er en situasjon hvor det psykiske har ganske mye å si. Noen syns at de er verdensmestere fordi de har greid å lage en ny verdensborger, og det er jo en klar opptur som smitter over på det seksuelle. Andre er mer skrekkslagne og vet ikke helt hvordan de skal forholde seg til det hele. Kan babyen kjenne det? Hører de hva som foregår? Vi er jo ikke alle like løsslupne der når vi får en følelse av å bli «overvåket».

Hva merker babyen?
Babyen kan etter hvert høre, men det er et stykke ut i graviditeten rundt uke 25. Dessuten så kan det da umulig være galt å høre at foreldrene koser seg? Babyen kan også kjenne det. Dvs ikke så mye til selve samleiet, for den ligger veldig godt beskyttet inne i livmoren med fostervann rundt seg som virker som støtdemper. Men den kan kjenne orgasme hos mor, fordi en orgasme gjør at livmoren trekker seg sammen. Man mener at dette kjennes som mild massasje for babyen, og at den liker det.

Kan inntrengning skade barnet?
Sex og samleie skader ikke når du er gravid. Dersom du ønsker å ha sex, er dette som regel helt ufarlig for fosteret. Mannens penis kan ikke skade barnet. Barnet ligger godt beskyttet i fostervannet og verken bevegelser, dunking og støt eller utløsning skader det. Slimproppen i livmoråpningen fungerer som en barriere mot bakterier.

Økt lyst?
For kvinnen skjer det også endringer rent fysisk. Den økte blodgjennomstrømningen gjør at skjeden, klitoris, livmoren og hele bekkenområdet er mer hovent, dette igjen gjør at mange føler seg kåtere og opplever at det er lettere å få orgasme.

Forspill kan kanskje komme til sin virkelige rett nå under graviditeten dersom det er problemer med lysten. Bruk fantasien og gjør dere lekre for hverandre, bruk tid til mange kjærtegn ellers på kroppen, gjerne hele kroppen! Begynn med alle andre steder enn kjønnsorganene og ert litt underveis. Massasje og oljer kan gjøre underverker både for den som gir massasje og for den som får den. Sett av tid, sørg for at ingen skal komme på besøk, eller legg dere riktig tidlig, så dere ennå er litt opplagte, eventuelt kos dere om morgenen.

Hva slags sex kan man ha?
Svaret er allslags. Så lenge det ikke er ubehagelig for den gravide så er det helt ok. Det kan være nødvendig for noen med glidekremer, eller olje uten parfyme, for slimhinnene kan bli tørrere, kanskje særlig i begynnelsen av graviditeten. Dette har med hormonene å gjøre, og kan også vare så lenge man ammer.

Munnsex, oralsex, er det ingenting i veien for. Analsex er også greit, men da bør mannen bruke kondom for å være helt sikker på at det ikke overføres tarmbakterier til kvinnens skjede etterpå. Analsex kan oppleves som riktigere for noen fordi man da ikke «hilser på» babyen på samme vis. Det er da viktig å bruke rikelig med glidekrem og ikke presse seg inn, men å massere litt rundt anus slik at muskelen slapper av og så kan mannen prøve forsiktig å trenge seg inn litt etter litt.

Onanering er helt ok, og kan for noen bli måten å komme seg gjennom svangerskapet på. Både for kvinner og menn i de tilfellene der den andre har mistet piffen helt.

Det er ingenting i veien for å bruke vibrator når man er gravid. Men bruk den ikke opp inni skjeden med vibreringen på -for man vet lite om hva vibrering kan gjøre med mormunnen. Utvendig og på klitoris er det helt ok. En vibrator kan du kjøpe i butikker med sexleketøy eller på nettet.

Samleiestillinger
Her må dere bare prøve dere frem etter hvert som magen vokser. Det er ikke alltid at misjonærstillingen holder graviditeten ut, så vær litt eksperimentell! Det kan også være ok å bruke puter til å legge under rumpa, slik at den kommer litt opp, da blir ikke vekten av mannen så stor på magen. Samleie i sideleie kan være ok, da er det etter hvert godt med pute under siden på magen, så den ikke blir så tung. Dette er også en god stilling om man sliter med bekkensmerter. Kvinnen kan sitte i mannens fang, både forlengs og baklengs, alt ettersom hvor god plass det er til magen. Hun kan godt også sitte øverst, når mannen ligger. Kvinnen kan godt stå på alle fire, eventuelt med en pute under magen for å støtte, og så kan mannen føre inn penis bakfra.

Ved bekkenløsning er det viktig at kvinnens bekken er stabilt, dvs at turning ikke er så enkelt å få til, en løsning kan være at hun legger seg med rumpa ytterst på madrassen, sofaen, og at han står på kne foran henne. Da blir bekkenet liggende flatt og det blir ikke så store gnissniger mellom benene som er løse. Å ha samleie liggende med ham bak, hvor hun har en stor pute mellom bena, og gjerne en som støtter under magen, kan også være en god stilling. Da stabiliseres bekkenet av puten mellom bena.

Noen kvinner sier at de opplever det som en slags orgasme når babyen glir ut av dem i det de blir født. Kanskje du er en av dem, bli ikke sjokkert. Jordmødre er vant til mange hemningsløse lyder under fødsel.

Fantasier
Mange har fantasier når de er gravide. Noen kvinner begynner å drømme om damer, selv om de i utgangspunktet er heterofile. Noen drømmer også om natten at de føder lysestaker, hunder, katter og mange andre rare ting. Husk at det er inni ditt hode fantasiene er, og det er ikke nødvendig å dele dem med noen ansikt til ansikt dersom du ikke ønsker det. Mange får faktisk et rikere fantasi og drømmeliv når de er gravide. Man mener at dette er fordi kontakten mellom det bevisste og underbevisste er mer åpen enn til vanlig.

Å ta seg god tid og å bruke en intim situasjon til å bli kjent med den voksende magen er jo også positivt! Å få fysisk nærhet og kos kan være nok innimellom det også, så ta dere tid sammen til bare å være litt sammen!

Kan man starte en fødsel med samleie?
Ja, men bare når alle forhold er modne ellers. Det vil si at mormunnen skal være moden og babyen er klar for til å komme ut. Det er bare hos de som får rier før tiden at samleie kan være med på å fremskynde en fødsel. De som opplever dette, å få for tidlige rier, vil bli anbefalt å ikke ha samleie. Men generelt får man ikke rier før tiden av samleie.

Bruk fantasien, kanskje dere kommer fra svangerskapet med et par nye triks på lager!

« Tilbake til artikkeloversikten