Parkonflikter i ferien
Avtal og diskuter forventningene til ferien. Har dere de samme forventningene til hva dere vil få ut av ferien? Diskuter ønsker og hva dere forventer av den andre parten, av dere selv og av selve ferien.
Alle par har sine kroniske konflikttemaer. Forsøk å legge bånd på tilbakevendende vanskeligheter som dere sjelden eller aldri greier å håndtere på en god måte. Det er ikke noe poeng i å prøve å løse konflikten i ferien, sett det heller på vent.
Dersom det skulle dukke opp konflikter som blir uhåndterlige underveis, er det best å ta en time-out. Ikke prøv å gjøre ferien til et samlivsseminar med eventuelle barn som ufrivillige tilskuere.
Er man i et forhold som fungerer, blir ferien som regel en suksess. Er man derimot i et forhold som skranter, kan ferien bli det reneste marerittet. Fungerer forholdet bra, kan drømmen om kjærlighetsferien bli virkelighet. Da er ferien perfekt for å dyrke hverandre. Man kan virkelig nyte hverandre og sommeren, for eksempel å ha sex ute i det fri.
Forholdet må pleies hele året dersom ferien skal bli en suksess. De som får en bra samlivsferie, er de som bruker tid på samlivet ellers i året. En må være ærlig med seg selv og partneren, så ta en debatt på hva slags drømmer og forventninger du har. Begynn ferieplanleggingen tidlig. Kom hverandre i møte og sørg for å velge en ferie som begge synes er ok. Sett av tid bare til deg selv og partneren.
Små ting som å komme med kaffe på senga om morgenen er ting som betyr mye for noen. Dersom dere har bra kommunikasjon og respekt for hverandre da har dere kommet langt.
Ferieplaner og forventninger er veien å gå for å unngå de verste skuffelsene i ferien. Dersom du snakker med ektefellen om hva du ser for deg i ferien, kan dere bedre forstå hva den andre tenker og har lyst til.
Det vanskeligste med en god dialog, kan være å forstå at den andre ser ting på en annen måte enn deg selv. Men om dere begge klarer å lytte til hverandre, er dere kommet langt på vei mot en konstruktiv ferie-diskusjon.
Det viktigste i en konflikt er evnen til å forstå at den andre har en annen synsvinkel enn deg selv. Om dere kan lytte til hverandres opplevelse av virkeligheten, er det ikke så viktig om dere blir enige om alt.
Det er lov å ha hver sin historie og hver sin oppfatning om ting, dette er blant de viktigste rådene i nesten alle parkonflikter.
Lykkelige par har også evnen til å se positivt på hverandre og glede seg over det som er bra, fremfor å klage over problemene og kritisere hverandre.
De som har det bra uttrykker ofte at de trives, med setninger som «vi har det mye moro sammen» i motsetning til «du er så kjedelig». Et godt kjærlighetsforhold består av positive tanker om hverandre og samlivet.
Ekteskapsproblemer er lettere å skjule i en travel hverdag preget av jobb og rutiner. Partnere slipper å forholde seg så mye til hverandre. I ferien kommer man tett på hverandre, og konfliktlinjene blir synlige.
Mange opplever irritasjon, aggresjon, slitasje og angst. Det skal lite til før par kommer i tottene på hverandre.
Jobb med forholdet hele året, og vær åpen med partneren din om problemer som oppstår.
Alle forhold opplever tunge perioder. Lidenskapen kan bli borte, man slutter å være kjærester, og det blir stadig mindre som binder par sammen. Men det er mulig å gjøre noe med det.
I hverdagen er tiden belagt med jobb og avtaler, og vi er ikke sammen med familien mer enn noen får timer om gangen. I ferien er vi plutselig sammen med partner og barn 24 timer i døgnet. Dette gjør i seg selv at mulighetene for konflikter er større enn ellers, og krever mye mer toleranse og samordning, da alle ting som irriterer og skuffer ved den eller de vi ferierer sammen med blir forsterket.
Det er uunngåelig at det oppstår motstridende ønsker om hvilke aktiviteter dagene skal fylles med. Noen vil på tur, noen vil sove lenge om morgenen, osv. Det er viktig at man tar seg tid til å bli enige om løsninger som alle kan leve med. Dette må gjøres før ferien begynner!