« Tilbake til artikkeloversikten

Orgasme: Hva er det som skjer, og hva kan du gjøre for å få det?

Seksuelle reaksjonsfaser hos begge kjønn.

Gutters og jenters fysiologiske opplevelse av seksuell opphisselse er forunderlig lik. Reaksjonene kan deles inn i fire stadier: opphisselsesfase, platåfase, orgasmefase og avslapningsfase. Rekkefølgen av fasene kan variere.

De fleste gutter har sjelden problemer med å få orgasme, men vanligvis avhengig av stimulanse med hånd, munn eller gjennom samleie. Jenters orgasme er avhengig av hvor mye stimulering klitoris får, der klitoris er hennes viktigste organ for nytelse. Det er viktig at jenter og gutter veileder sine partnere, og forteller hvor og hvordan de liker å bli berørt. Enkelte jenter trenger stimulering med hånden for å få orgasme under samleiet. Denne stimuleringen kan gjøres av jenta selv eller av partneren. For noen oppleves kombinasjonen av onani og samleie som behagelig.

Dersom ikke det er nok, kan en vibrator være til hjelp og for noen er den en avgjørende faktor når det gjelder om de kan få orgasme eller ikke. De fås i forskjellige farger, mange ulike former og størrelser og med mange deilige egenskaper.

Det er lurt å eksperimentere med selvberøring og selvstimulering, slik at du blir fortrolig med dine egne orgastiske mønstre og erogene soner, og denne kunnskapen kan du ta med deg inn i forholdet og gjøre det lettere for kjæresten din.

Hvordan oppnår du orgasme?

Opplevelsen av orgasme er en ekstrem sensuell nytelse i kjønnsorganene, hvor jenters mest følsomme genitale område er klitoris, urinrørsåpningen og områdene omkring. Klitoris kan stimuleres direkte, men mange jenter foretrekker indirekte fysisk stimulering, ved at de berører området omkring. Klitoris vil også reagere på stimulering fra hjernen, som for eksempel ved seksuelle fantaserer, erotiske historier, erotiske bilder og filmer, eller annet som hun kan reagere seksuelt på. Jenters skjede er også følsom for berøring, spesielt i et område to til fire cm på skjedens fremre vegg, såkalt G-punktet. Trykk på punktet vil kunne utløse orgasme hos noen jenter.

Det mest følsomme stedet på gutters penis er på undersiden ved strengen, lengst fram på penishodet, såkalt glans. Finstimulering av frenulumområdet, F-punktet, som det også kalles, er en nytelse for mange gutter. Prostatakjertelen er også en spesiell erogen sone som kan stimuleres ved å trykke inn en finger eller to ved penisroten. Den kan også stimuleres ved anal penetrasjon ved bruk av en ”buttplug”, en finger eller dildo spesielt beregnet for analåpningen.

Opphisselsesfasen.

Den seksuelle interessen blir registrert i hjernen, som igjen sender signalene videre til kjønnsorganene.

Når penis blir stimulert, sender den flere sensuelle følelser tilbake til hjernen og til andre områder av kroppen, noe som skaper enda større opphisselse. Under opphisselsen strømmer store mengder blod til svamplegemet i penis og gjør den stiv slik at den står ut fra kroppen. Glansen svulmer opp, pungen tykner og trekkes opptil kroppen, etter hvert som mer blod strømmer inn i penis, som blir mørkerød eller fiolett på farge. Brystvortene blir erigerte og glans blir fuktig. Mange gutter vil oppleve sexrødme på kroppen som begynner på magen, og strekker seg opp mot bryst, nakke og ansikt. I tillegg kan svette forekomme på hender, føtter og hele kroppen.

Når jenter begynner å bli opphisset, enten av et lidenskapelig kyss eller annen fysisk stimulering hovner brystene litt opp, og brystvortene blir harde. Musklene strammes, pulsen og blodtrykket stiger, hun puster fortere og en sexrødme som begynner på halsen og magen, sprer seg til brystene og ledsages av svette i pannen, overlepper, bryst, under armene, lårene og anklene. Skjeden blir våt, blir lengre og svulmer opp av blod, slik at penis skal komme lettere inn. Dette svarer til gutters reaksjon, selv om det hos jenter ikke er like synlig. I tillegg endrer skjeden litt fasong, kalt ”telting, hvor det danner seg en slags rund teltform. Kjønnsleppene svulmer opp og skyves bort fra skjedeåpningen. Når klitoris blir stimulert, vokser den og blir erigert.  Klitoris kan være vanskelig å se fordi vevet omkring er opphovnet. Skjede og kjønnslepper forandrer farge fra rosa til dyprød eller en mørkere fiolett nyanse.

Platåfasen.

Denne fasen innebærer stigende lystfølelse for begge kjønn. Hos jenter svulmer den ytterste 1/3 av vagina opp, og selve vaginalrommet, vaginalmansjetten blir trangere. Samtidig økes rommet i vaginas indre 2/3 ytterligere, samtidig med at livmoren løftes videre og forstørres. Kjønnsleppene svulmer ytterligere opp, klitoris blir mer erigert og bryster og brystvorter blir større.

Penis med glans vokser mer og får en mørk purpur farge. Ereksjonen når maksimal størrelse og fasthet, og testiklene er på det største og trekkes helt opp mot mellomkjøttet.

Hos begge kjønn øker pulsen ytterligere, likeså blodtrykk og pustefrekvens. Det kommer muskelspenninger i ansiktet, på buken, brystet og setemuskulaturen, samt i armer og ben. Samleiebevegelsene blir mer automatiske.

Orgasmefasen.

Den seksuelle spenningen og nytelsen bygger seg så sterkt opp at til slutt utløses orgasme, som består av sammentrekninger i penis (med normalt 0,8 sekunders mellomrom), og fører normalt til ejakulerende sædvæske. Under orgasmen går pusten dobbelt så fort som normalt, og blodtrykket stiger. De rytmiske sammentrekningene ved penisroten presser sædceller og sædvæske (som til sammen blir sæd) gjennom urinrøret og ut fra penis. Skrik og stønn forekommer.

Som hos gutter utløses orgasmen hos jenter når spenningen og nytelsen har kommet på et tilstrekkelig høyt nivå. Sammentrekningene kan kjennes i skjede, klitoris og livmoren, men også andre steder i kroppen. Enkelte jenter opplever at de blir ekstra våte under orgasmen. I motsetning til mange gutter kan de fleste jenter holde igjen orgasmen til de ønsker å slippe den løs, og noen kan oppleve orgasme en eller flere ganger. Pusten stopper opp i perioder ofte ledsaget med stønn og rop.

Noen jenter får aldri orgasme, men dette kan endre seg ved hjelp av sexterapi.

Orgasmer hos begge kjønn kan være lange og kraftige, korte og svake, noen ganger bare en kort vibrering, andre ganger så utstrakte at de varer flere minutter.

Avslapningsfasen.

Denne fasen gir begge kjønn følelse av tilfredsstillelse og hvile, med trang til å sove. Alle fysiske tegn på seksuell opphisselse trekkes ut av kroppen, penis blir slapp og ereksjonen av brystvortene går tilbake. Puls, pust, sexrødme og blodtrykk vender tilbake til utgangspunktet og muskelspenningen løser seg opp. I en kort periode etter orgasmen, kan sensitivitet ved berøring oppleves.

I motsetning til noen jenter er det få gutter som kan starte på et nytt samleie rett etter orgasmen, selv om multiple orgasmer er mulig hos noen gutter.

I motsetning til gutter forsetter noen jenter å være seksuelt opphisset etter orgasmen og kan stimuleres på nytt for å oppleve flere orgasmer. Men før eller siden blir kroppen avslappet og går tilbake til sin tidligere tilstand.

TIPS FOR BEDRE ORGASME

  • Ved at du utsetter orgasmen, for eksempel med mer langvarig forspill til samleiet, jo mer seksuell spenning kan frigjøres under orgasmen, som vil gi dypere klimaks.
  • Stryk, kjærtegn, og slikking av testiklene og mellomkjøttet, (området mellom ballene og analåpningen/ hos jenter området mellom skjede og anus) og rundt alle åpningene,  er erogene soner.
  • Bruk fantasien, tenk sexy tanker, se for deg erotiske bilder og gjør ting i fantasien som du ikke ville drømme om å gjøre i våken tilstand.
  • Stimuler også prostata, enten før eller under samleiet.
« Tilbake til artikkeloversikten