« Tilbake til artikkeloversikten

Hos gynekologen: Hva er standard sjekk og hva kan/bør du få sjekket i tillegg

Hva er en gynekologisk undersøkelse?

Det er en undersøkelse av kvinnelige kjønnsorganer, som du kan få utført hos fastlegen din. Betegnes ofte med forkortelsen GU.

Når bør du ta en underlivssjekk?

Det kan være mange grunner til å ta en underlivssjekk hos legen. Kanskje lurer du på noe, eller bare vil forsikre deg at alt er ok. Ved smerter i underlivet, ved uregelmessige blødninger, kløe, utflod eller ved svie, bør du foreta en underlivsundersøkelse. Hvis du vil ha p-piller er det vanlig å ta en underlivsundersøkelse, men det er ikke alltid nødvendig. Når du benytter p-piller er det anbefalt å ta en sjekk minimum annen hvert år. Bytter du ofte sex-partner bør du ta en undersøkelse for å sjekke deg for kjønnssykdommer, og alle jenter og gutter som bytter partner eller har sex med mer enn en fast partner bør gå regelmessig til underlivskontroll. Særlig gjelder dette dersom du ikke bruker kondom.

En underlivssjekk bør ikke tas når du har menstruasjon, fordi mange prøver ikke kan gjennomføres ved blødninger.

Det kan være lurt å ta med seg en urinprøve, for å sjekke ut om det er en eller annen urinveisinfeksjon.

Hva er en standard sjekk og hva gjør legen?

Når du kommer inn til legen vil han/hun spørre hva du lurer på og småprate litt med deg. Legen spør gjerne om din menstruasjon og om du eventuelt har noen plager. Legen vil så be deg å ta av deg klærne nedentil, men du kan beholde sokker og klær oventil på. Mange synes det er litt flaut å være naken nedentil foran en fremmed, og da kan det hjelpe å tenke på, at for legen er dette dagligdags og ikke noe rart. Undersøkelsen foregår i en gynekologisk stol, der du halvt ligger i stolen med bena i to beholdere. Beholderne sikrer at legen får gjennomført undersøkelsen under gode arbeidsforhold samtidig som du hviler bena. Legen bruker alltid hansker ved underlivsundersøkelser. De fleste leger forklarer hele tiden hva de gjør slik at du skal føle deg trygg, men ta gjerne med deg en venn eller venninne hvis du er utrygg.

Selve undersøkelsen tar vanligvis ikke mer enn noen minutter. Først sjekker legen om slimhinnene ser friske ut og om det er tegn til irritasjon eller infeksjon. Deretter føres et spekel forsiktig inn i skjeden. (Spekel er et instrument som utvider skjedegangen slik at både skjedeveggen og livmortappen blir synlig for legen.) Dette kan føles litt kaldt og rart, men skal ikke gjøre vondt. Legen tar så slim eller celleprøve, etter hva som er nødvendig. Etter at spekelet er fjernet, fører legen enten to fingre inn i skjeden eller eventuelt en finger i endetarmsåpningen og en i skjeden, mens den andre hånda legges på magen for å kjenne på de indre kjønnsorganene, som livmor, eggledere og eggstokker. Legen kan kjenne og vurdere livmorens størrelse og hvordan den ligger, samtidig som han kan vurdere om det er noen forandringer i underlivet. Ved spesielle anledninger kan det tas ultralydundersøkelser av livmor og eggstokker. En ultralyd består av lydbølger med høy frekvens, og disse signalene kan ”oversettes” til bilder på en dataskjerm.

Underlivsundersøkelser gjør som regel ikke vondt, men kan i verste fall føles litt ubehagelig. Klarer du å slappe av og ikke spenne deg er det vanligvis smertefritt. Er du veldig anspent kan du be om pauser eller si fra at det er ubehagelig. Du kan ta en slik undersøkelse selv om du er jomfru, men si ifra til legen om det, slik at legen kan være ekstra forsiktig. Og det finnes ”jomfru- instrumenter” til de som ikke har hatt samleie tidligere.

Hvilke prøver tar legen?

Hvilke prøver som tas varierer, og det er legen som bestemmer hvilke som er nødvendige. Hvis du vil bli sjekket for kjønnssykdommer, tar legen en vattpinne inn i skjeden for å ta ut litt utflod. Prøvene som tas sendes inn til analyse ved et laboratorium, og det tar gjerne 1-2 uker før resultatene kommer tilbake til legekontoret. For voksne kvinner over 25 år er det anbefalt at man tar en kreftprøve (celleprøve) fra livmorhalsen hvert tredje år, da regelmessig underlivssjekk kan avsløre celleforandringer og kreftsvulster.

Hva bør du sjekke i tillegg?

Regelmessige brystundersøkelser er viktig slik at forandringer kan oppdages og du kan være føre var. Jo tidligere en ondartet knute oppdages, desto større sjanse er det for å stanse spredningen. Undersøk brystene dine på samme tidspunkt hver måned rett etter menstruasjonen. De fleste knutene oppdager man ved en tilfeldighet, mens du dusjer eller vasker deg, eller når du smører deg inn med bodylotion.

Hvis du skal undersøke brystene dine for kuler og knuter, så kan du gjøre det slik:

Sitt eller stå foran et speil med armene hengende ned langs siden. Se etter om brystene har forandret størrelse, form eller omriss. Se etter om det er folder eller fordypninger i huden, eller om brystvortene har forandret seg. Klem forsiktig på hver brystvorte for å se om det kommer væske, det er helt vanlig at det kan komme litt sekret fra melkekjertlene. Bøy deg framover og se etter de samme tingene. Deretter kan du legge deg på ryggen og bruk fire flate fingre til å trykke lett på brystene, først det ene så det andre. Bruk sirkelbevegelser. Begynn med den øverste delen av brystet, rett under brystbenet, og beveg hendene nedover. Sjekk området rundt brystvorten, og gjør det samme med undersiden av brystet. Så kan du bruke begge hender for å føle etter dypt inne i brystvevet om det er kommet noen kuler og knuter du ikke kjenner igjen.  Det er helt normalt med kjertelvev, og det kan kjennes knudrete og kulete ut. Men gjør du dette regelmessig, oppdager du fort om det skulle være noen forandringer. Tilslutt kan du undersøke om det finnes knuter oppover mot armhulen. Hvis du oppdager noe unormalt skal du alltid snakke med legen din om det.

Du kan også be legen din om å sjekke brystene, og gå regelmessig til mammografi, (røntgenundersøkelse av brystet) hver 18. måned anbefales for kvinner over 50 år. Begynn tidligere dersom du har brystkreft i familien. Kontakt lege ved mistanke – la terskelen for å oppsøke lege være lav.

Hvordan foregår undersøkelse av mannlige kjønnsorganer?

Gutter kan stå eller sitte på en vanlig undersøkelsesbenk. Legen ser først etter sykdomstegn på pungen og penis med forhuden godt trukket tilbake. Deretter vil legen kjenne på penis og pungen for å sjekke om forholdene er normale eller om det finnes kuler, hevelse eller ømhet, som kan tyde på sykdom. Hvis legen finner det nødvendig tas det prøver med tynne pinner fra gutters urinrørsåpning. Dette kan svi litt, men prøven er tatt i løpet av noen sekunder. Testing for klamydia skjer ved en enkel urinprøve. Legen kan også undersøke endetarmsåpningen og føre inn en finger for å kjenne på blærehalskjertelen (prostata) og ta en eventuell prøve fra endetarmen, men det er bare nødvendig hvis det er grunn til å tro at noe er galt.

« Tilbake til artikkeloversikten