« Tilbake til artikkeloversikten

Kjønnsykdommer, hvilke er det størst fare for å få, hva er symptomene og hvordan kan du unngå å få dem?

SEKSUELT OVERFØRBARE SYKDOMMER

Seksuelt overførbare sykdommer, eller kjønnssykdommer, er en fellesbetegnelse på alle de sykdommene som utelukkende overføres gjennom seksuell kontakt. Generelt er det slik at virus, bakterier og mikroorganismer trenger inn i kroppen gjennom slimhinnene. Slimhinnene er de varme og fuktige overflatene i skjeden, urinrøret, endetarmen og munnen. En rekke type bakterier, som for eksempel de som kan føre til gonoré og klamydia, trives i sædvesken og dypt inne i skjeden. Disse sykdommene kan du beskytte deg mot ved bruk av kondom. Kjønnsvorter og herpes er imidlertid de mest smittefarlige, da berøring av slimhinnene til en som er smittet, er nok for overføring av virus.

Sykdommer som klamydia, kjønnsvorter og herpes genitales er noen av de vanligste kjønnssykdommene. Andre er syfilis, gonoré, trichmonas, flatlus, sopp og HIV/AIDS. Tidligere var gonoré den mest utbredte, men nå er klamydia den vanligste. HIV er et dødelig virus som ble oppdaget for over 20 år siden, og selv om det er utviklet medisiner som gjør at viruset utvikler seg langsommere, finnes det ingen varig behandling pr.d.d.

De fleste overførbare sykdommer kan behandles, men en del av dem kan gi varige skader, dersom de ikke oppdages i tide.

En rekke seksuelt overførbare sykdommer gir få eller ingen symptomer umiddelbart, og de kan derfor være vanskelige å skille fra andre former for betennelse i underlivet. Derfor er det særlig viktig å være oppmerksom på selv små endringer i kroppen, og oppsøk behandling hos din lege dersom du er i tvil om du er smittet eller ikke.

Sikker sex: sex med minst mulig smitterisiko:

  • Samleie med kondom
  • Personlige sexleketøy, eller bruk kondom på dildoer og andre sexleketøy
  • Bytt kondom før du deler sexleketøy med andre
  • Kjærtegn over hele kroppen
  • Massasje over hele kroppen
  • Stimulering av erogene soner som brystvortene
  • Å slikke over hele kroppen unntatt penis og skjede
  • Å slikke penis med kondom
  • Kyss
  • Unngå å få kjønnssafter i blod eller avføring, i sår og rifter i huden eller munnen.

Usikker sex:

  • Oralsex uten kondom, særlig hvis du får skjedesekret eller sæd i munnen.
  • Avbrutt samleie uten kondom
  • Sex med pessar, spiral, sæddrepende krem eller p-piller uten samtidig bruk av kondom

Det er uansett viktig at du passer på deg selv hvis du ofte skifter partner, eller når du har sex med ukjente. Hvis du vil unngå smitte, skal kondomet være på under hele samleiet. Ha med deg dine egne kondomer hvis du tror det kan bli bruk for dem, og lær hvordan de settes på. Bruk av kondom er ikke noe garanti for at du ikke blir smittet, men risikoen blir mye mindre.  Bruk av vannbasert glidemiddel minsker risikoen for at kondomet skal sprekke, eller at du får rifter og sår i slimhinnen.  Dette er særlig viktig hvis dere har analt samleie.

Vanlige tegn på smitte og mulige årsaker:

  • Kløe og svie på kjønnsleppene: Sopp, trichomonas, herpes, flatlus.
  • Svie når du tisser: Klamydia, gonoré, herpes genitales, sopp, urinveisinfeksjon.
  • Forandret utflod: Klamydia, gonoré, tichomonas, sopp.
  • Sår på kjønnsleppene, enten de gjør vondt eller ikke: Herpes, syfilis.
  • Hovne lymfekjertler i lysken: Herpes, syfilis, HIV.
  • Rødt utslett på huden: Sopp, syfilis, HIV
  • Feber og smerter i underlivet: Underlivsbetennelse

Hvem kan få kjønnssykdommer?

Jenter som har skiftende partnere, og som ikke bruker kondom ved samleie, har størst risiko for å bli smittet, likeså jenter som har guttepartnere, som har seksuelle forhold til andre gutter eller jenter. Det er sjeldent at lesbiske jenter får seksuelt overførbare sykdommer, og kjønnssykdommer spres ikke så lett mellom jenter. Enkelte sykdommer som er veldig smittsomme, som herpes og kjønnsvorter, kan smitte ved kjærtegn eller bruk av felles dildo. Hvis du har sex med både gutter og jenter, er risikoen selvfølgelig like høy som for heteroseksuelle jenter.

Hvis du tror du selv eller partneren din er smittet, så unngå seksuell kontakt inntil dere er undersøkt, eller eventuelt fått behandling. Hvis dere begge er smittet, pass på at dere får behandling samtidig, ellers kan dere fortsette å smitte hverandre. Hvis du får konstatert en kjønnssykdom, er det viktig at du kontakter dem du tror du kan ha smittet. På den måten kan de også få behandling, og unngå å smitte andre.

De mest vanlige seksuelt overførbare sykdommene

Klamydia

Klamydia er en bakterieinfeksjon som overføres gjennom samleie og er i dag den mest vanlige.

Det kan gå uker og måneder innen symptomene viser seg, og i mange tilfeller uteblir de helt. Tegn kan være irritasjon og svie under urinering hos begge kjønn. Senere kan det komme en gråaktig væske ut av skjeden hos jenter, og en hvitaktig utflod fra urinrøret med kløe hos gutter. Hvis infeksjonen ikke blir behandlet, kan den spre seg til bitestiklene hos gutter og egglederne hos jenter, som igjen kan forårsake nedsatt fruktbarhet. Klamydia kan også overføres til spedbarn under fødselen, hvis du er smittet når du føder, og det kan være fare for at barnet kan få lunge- eller øyebetennelse. Klamydia behandles med antibiotika.

Kjønnsvorter

Kjønnsvorter er forårsaket av et virus og er en svært smittsom sykdom, som arter seg som vorter på kjønnsorganene. Det finnes flere typer og kan variere i størrelse. En ser ut som en klase druer, en annen som blomkål, samt en tredje flat type, som du ikke får øye på før etter en legeundersøkelse. Det er heller ikke alle som får vorter, selv om de har fått viruset. Hvis du har blitt smittet kan det gå opp til et halvt år før du kan se kjønnsvortene, som er lyserøde og sitter på mellomkjøttet eller rundt anus eller urinrøret. De kan også dukke opp inne i skjeden, på livmorhalsen eller inne i endetarmen. De kan svi, klø og gjøre vondt under samleie.

Vortene kan vanligvis fjernes ved at man pensler dem med stoffer som stimulerer immunforsvaret, slik at kroppen tar seg av saken på egen hånd. De kan også fryses vekk, behandles med laser, eller skjæres vekk, men det er ingen garanti for at vortene ikke vil dukke opp igjen. På den annen side kan kjønnsvortene forsvinne av seg selv.

Herpes genitales

Herpes er forårsaket av et virus. En person som blir smittet av herpes, vil vanligvis merke symptomene etter tre til ti dager. Herpes smitter når det er blemmer og sår, mens smittefaren er minimal utenom utbruddene. Utbruddene kommer ofte på samme sted hver gang. Enkelte kan ha hyppige utbrudd, mens andre kan ha to-tre utbrudd i løpet av mange år. Utbruddene kommer ofte under infeksjoner, ved stress eller psykiske påkjenninger. Hos jenter oppstår symptomene som små blemmer, såre røde flekker på kjønnsleppene, i skjeden, rundt anus, på rumpa eller lårene i nærheten av skrittet. Blemmene sprekker og etterlater seg overflatiske sår, men kan være ganske smertefulle. Gutter får samme type sår og blemmer på penis, pungen og rundt anus.

Det er stor forskjell på det første utbruddet og de som kommer senere. De gjentatte utbruddene er som regel mindre kraftige og ubehagelige enn det første. For de fleste avtar antall og varighet av utbruddene med tiden. Det har kommet flere medisiner på markedet, som kan forbygge, lindre utbruddene, men foreløpig må de som har herpes, forsøke å lære seg å leve med sykdommen.

« Tilbake til artikkeloversikten