« Tilbake til artikkeloversikten

Forspillet

Hva sier og gjør du hvis han hopper over forspillet?

Vær åpen, ærlig og direkte, si hva dine behov er, og hvordan du vil ha det. Vær bevisst, ta selv ansvar for situasjonen, og vær trygg på din egen seksualitet og fortell om dine følelser og erogene soner. Fortell hvordan du opplever det, når dere ikke har forspill, og at du trenger berøring sammen med prating og kjærtegn. Slik kan partneren din lære å kjenne deg bedre og han får samtidig en utfordring. Ikke forvent at partneren din skal ta initiativet, men ta styringen selv, for hvordan kan han ”lese” deg, når du ikke sier hva som pirrer deg og gjør deg kåt. Fortell han at du blir kåt og at det er deilig når han for eksempel klyper deg lett i brystvortene, kjærtegner deg, og slikker deg sensuelt på brystene, kroppen og klitoris. Er du romantisk anlagt og setter pris på et bedre måltid enten hjemme eller på restaurant, fortell han det, slik at det kan sette i gang positive vibrasjoner. Hvis det føles naturlig, kan dere også utveksle erotiske fantasier eller lese erotiske noveller på sengekanten sammen, da mange finner erotisk litteratur eller film stimulerende. Du må kjenne dine grenser og meddele dem til din partner, slik at hans handlinger ikke overskrider det dere har blitt enige om, slik at det blir en nytelse for dere begge.

Hvorfor er forspill så viktig?

God kjærlig sex handler ikke bare om samleie, for dersom du ser på samleie som den eneste måten å praktisere sex med partneren din på, legger du begrensninger på de gjensidige mulighetene for seksuell nytelse. Forspillet er et koldtbord fullt av deilige fristelser som kan tenne deg og partneren din. Tillatelse er en stor del av sunn seksualitet, både gi lov og få lov. Forspillet gir opphisselse, skaper lyst og gjør at du blir kåt og våt. Da det for noen jenter tar lenger tid for å bli skikkelig opphisset, trenger de mer stimulering for å nå samme nivå som sin partner. Mange jenter blir tent av forspillet, for eksempel når du behandler henne som en gentleman. Gi henne oppmerksomhet, anerkjennelse og vær høflig, slik at hun kan føle seg mer kvinnelig, og vis at du nyter å glede henne.

Sett av tid til nærhet og ømhet på andre måter enn det seksuelle.

Hva skjer psykisk og fysisk, når kroppen blir klar til å ha sex?

Ved tanken på sex, utløses begjæret vanligvis av en sensuell tanke eller berøring. Gutter tenner som regel lettere på visuelle stimuli enn jenter. Hos jenter er det ofte tanken på gutten, hele personen som utløser begjæret.

Samleie får hormonnivået til å stige, noe som igjen øker mengden kjemiske stoffer i hjernen som er knyttet til begjær, som gir en seksuell reaksjon.

Under opphisselsen skjer det fysiske forandringer, blodtrykket og puls stiger etter hvert som den seksuelle spenningen bygges opp, og blod strømmer til kjønnsorganene. Pusten blir høylytt, for eksempel under orgasmen pustes det dobbelt så mye som normalt. Orgasmen består av orgastiske sammentrekninger, og kan være lange, korte og svake, noen ganger bare en kort vibrering.

Begjær, opphisselse og orgasme trenger ikke alltid å komme i samme rekkefølge. Hvert stadium kan oppleves uavhengig av hverandre. Noen jenter kan for eksempel oppleve begjær, men ikke bli opphisset eller oppleve orgasme, mens andre jenter aldri føler begjær, men blir lett opphisset av berøring.

Etter en orgasme går kroppen tilbake til sin opprinnelige hvilestand. Spenninger i kroppen er utløst, blodet trekkes tilbake fra kjønnsorganene, og puls og blodtrykk blir normalt.

Hva kan fungere som forspill?

Lenge før noen berøring finner sted kan du vekke sansene, skjerpe appetitten og bli oppstemt over det du ser, lukter, smaker, føler og hører. Hva som kan fungere som forspill er veldig individuelt og du må prøve ut det som blir mest riktig for deg og din partner.

Jeg kan gi deg noen forslag:

 • Du kan gjøre i stand et rom til massasje der alt skal være så sensuelt som mulig, innredet som et elskovsrede med varme farger.
 • Massasje foran en flammende peis er avslappende og en sanselig opplevelse.
 • Sengen kan dekkes med et rent hvitt pledd overstrødd med blomster og kronblader. Lag erotiske ord og setninger med kronbladene.
 • Skap stemningsfull belysning for å lage en intim atmosfære, for eksempel med stearinlys med duft eller duft fra røkelsespinner.
 • Bruk sanselige stoffer i sengetøy, forheng, gardiner og puter. For eksempel myk bomull, skinnende sateng, silke og gyllent broderi, er stoffer som er sanselige for huden.
 • Du kan be partneren din stryke deg varsomt med fløyel, silkesjal eller påfuglfjær.
 • Be om sensuell massasje med erotiske duftoljer eller sensuell fot massasje eller massasje av kjønnsorganet.
 • Kyss til alle anledninger: Kyss på kroppen, for eksempel halsen, innside av lårene, brystene og brystvortene. Bruk følsomme kyss og sugende kyss. Utforsk kroppen med munnen og slipp sensualiteten løs.
 • Stryk og kjærtegn hverandre, hvisk hverandre søte ord i øret. Fortell partneren din hvor fantastisk hun er. Betro dere til hverandre.
 • Ta en handletur i en sex butikk.
 • Lek erotiske leker som skjerper sansene.
 • Onaner sammen eller se den andre gjør det.
 • Oralsex, hiss opp partneren din med tunge, lepper og slikking. Hold deg nær kjønnsorganet, men hold også en pirrende avstand.
 • Ta et sensuelt bad eller dusj sammen og såp hverandre inn.
 • Mat leker. Sammenblanding av matvarer og elskov er uhyre sexy. Det er ikke selve maten som virker opphissende, men måten den inntas på, nettopp fordi dette regnes som ”grisete” og ”forbudt”. Bruk for eksempel frukt, bær, honning, krem, sjokoladesaus eller isbiter på hennes kropp og spis og slikk henne gullende ren. Eller søl champagne over hennes munn og hud.
 • Skap variasjon i elskoven, gjør spennende sex utenfor soverommet, for eksempel ute i naturen

Det er bare din fantasi som setter grensene. Å gjøre noe du ikke har forsøkt før, på et annet sted eller et annet tidspunkt enn det dere er vant til. Det er tillatt å være leken og eksperimentere. Synet på hva som er normalt og riktig har endret seg med tid og kultur. Sunn og normal sex er når dere begge samtykker, har glede av det og hvor ingen kan påføre skade. Det er ikke snakk om perversjoner, men om variasjoner, der dere begge er ansvarlige for det samspillet dere utvikler. Sanseopplevelsene blir mye større ved orgasme og du får mer ut av samleiet.

Noen jenter bruker lenger tid enn andre på å ”komme i gang” og bli våte, så hva er kjappe løsninger når du har dårlig tid?

En ”kjapp en” er ikke det som redder et fastgrodd sexliv, men beføl, masser og oppdag partneren din, for kåtheten kommer når du føler deg sett av partneren din. Vis nærhet og genuin interesse for hverandre, da ethvert forholdet må ha liv og lek. I et kjedelig og forutsigbart forhold forsvinner begjæret.

Kjappe løsninger er sjeldent gode løsninger, men en ”kjapp en”, kan være bedre av og til enn ingenting. En ”kjapp en” handler om å holde hverandre små kåte gjennom hele dagen. Hiss hverandre opp med jevnlig å sende erotiske/kinky tekstmeldinger, eller heng erotiske lapper til hverandre på kjøleskapet, for da blir det ekstra deilig når det endelig passer. Lur hender oppunder skjørt og skjorter, eller kjærtegn kjønnsorganene utenpå klærne.

Berør deg selv ved å kjærtegne dine erogene soner og kjønnsorganet ditt, mens partneren din tar deg bakfra. Ta ansvar for å føle deg sexy. Grip øyeblikket og ikke stress. Glem tanken om at alt må ligge til rette først. Dropp orgasme fokuseringen og ikke forvent orgasme hver gang dere tar på hverandre. Økt spenning kan oppnås på stranda, i skogen, i heisen, i parken bak en busk, m.m. Sex bør ikke bestandig være det siste dere gjør før dere går og legger dere om kvelden.

Kan glidemiddel erstatte forspill?

Glidemiddel kan ikke erstatte forspillet, men dersom du er tørr eller penis er tørr kan du bruke førsteklasses vannbasert glidemiddel. Alternativt bruk av ditt eget spytt eller din partners eget glidemiddel (væsken som kommer ut av penis når han er kåt). En smurt penis eller skjede er mer følsom og mottagelig for stimulering enn en tørr. Å bruke glidemiddel kan i seg selv også for enkelte føles som opphissende, og prosessen kan gå fortere.

« Tilbake til artikkeloversikten